Informace o označování alergenů na jídelním lístku

Vážení strávníci,
od 13.12.2014 je povinností všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, školních jídelen, pekáren, prodejen atd. označovat alergeny ve všech potravinových výrobcích.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich
Legislativa: EU – 2000/13 do 13.12.2014, pak nahrazena 1169/2011 EU 
čl. 21 ČR – vyhl. 113/2005 Sb.

Jídelníček ke stažení

Upozornění

  • Od 1.1.2019 dochází k úpravě ceny za oběd a to na 60,- Kč.

© 2018 GALAXIE CENTRUM POMOCI
created by WIETO IT